perjantai 23. elokuuta 2013

Paint

Tänään oli ekaluokkalaisten ensimmäinen TVT-tunti. Ihana luokka! Aloitin muistuttamalla minkä nimisiä koneiden osat ovat. "Näytttö, näppäimistö, keskusyksikkö, hiiri". Tuttuja asioita tuntuivat olevan. Seuraavaksi kysyin keiden kotona on ns. pöytäkone. Noin puolet viittasi. Läppäreitä löytyi melkein kaikilta. Taisi jokaisen kotona olla ainakin jonkinlainen tietokone.

Tämän lämmittelyn jälkeen kerroin pienen tarinan metsäretkestä, jossa ympäristö alkaakin näyttää oudolta. Mikään ei näytä tutulta, mutta silti ei pelota. Yht'äkkiä alkaa kuulua rapinaa ja jokin lähestyy...

Tehtävänä oli piirtää Paint-ohjelmalla jotain, mikä tuli vastaan satumetsässä. Koneet olivat valmiiksi auki ja myös ohjelma oli jo avattuna (kiitos omat neloseni!). Näytin ensin projektorilla, miten Paint'iä käytetään. Ihan perusjutut vain, kynä ja sivellin, eri värit, muodot jne. Ja sitten ykköset menivät koneille. Muutamat olivat pareittain, koska koneita ei riitä kaikille (10 konetta, 14 oppilasta). Ja siitä se sitten lähti! Taitavasti osasivat piirtää. Muutama oli käyttänyt Paint'iä jo aikaisemminkin. He myös neuvoivat luokkatovereitaan kiitettävästi. Minä ja avustaja katselimme tyytyväisinä rauhallista tekemistä.

 
Osa piirsi niin nopeasti, että kaikki pareittainkin istuneet saivat kuvansa valmiiksi. Valmiit kuvat tallennettiin verkkoasemalle ykkösten omaan kansioon. Sen teimme me aikuiset, en vielä yrittänytkään opettaa sitä tällä ensimmäisellä tunnilla ekaluokkalaisille.

Tulostan kuvat ensi viikolla väritulostimella opettajanhuoneessa (ne täytyy siirtää tikulla tms.), oppilasverkossa on vain mustavalkotulostin. Suunnittelin, että ykköset keksisivät kuvien ympärille tarinan, jonka vaikka viidesluokkalaiset kummit kirjoittaisivat saduttaen talteen. Kuvista ja teksteistä saisi sitten tulostettavan satukirjan ja/tai jonkin sähköisen kirjasen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti