sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Koodaustunti

Ensinnäkin, täytyy antaa kiitos sinne, minne se kuuluu! Sain idean ykkösten tuntiin Piituskin TVT-pähkäilyt -blogista. Me kaksi blogin pitäjää löysimme toisemme pääsiäispyhien aikaan ja mainostimme toistemme blogeja. On todella hienoa saada ideoita ja käytännön kokemuksia toiselta luokanopettajalta. Toivon todella, että te näiden minun blogieni lukijat koette samoin!
 
Piituski kirjoitti, että hänen oma 7-vuotias poikansa oli kokeillut Koodaustunti-sivustoa. Ajattelin sen vuoksi, että kyllä meidän koulumme ykkösetkin selviävät siellä!
 
Käytin välitunnin sivuston kokeilemiseen ja ennätin laittaa linkin ykkösten Peda.net -sivulle. Sitten oppilaat jo valuivatkin luokkaan.
 
Lapset tulivat ensin pulpettien ääreen, jolloin he malttoivat keskittyä kuuntelemaan ohjeita paremmin. Näytin, mistä linkki löytyy ja esittelin sen jälkeen, mitä sivulla pitää tehdä.
 
Kyse on siis sivustossa, jonka kautta pääsee osallistumaan erilaisiin koodaustunteihin, mutta jolla voi myös heti aloittaa koodaamisen pelillisessä muodossa. Ja vaikka se kuulostaa äkkiseltään hurjalta touhulta ekaluokkalaisille, on homma kuitenkin yksinkertaista:

 
Tehtäviä on 20. Kussakin täytyy keksiä, miten jokin hahmo saadaan siirtymään eteenpäin kohti maalia. Ensimmäisessä pelissä täytyy tajuta, että Angry Birds -lintu "siirtyy eteenpäin" kaksi kertaa. Kyseiset käskyt vedetään oikealle puolelle.

 

Yksi oppilaista oli taas opettajanpöydän koneella ja hänen koodaamisensa näkyi valkokankaalla.


 
Tehtävien edetessä vaikeustaso kasvoi. Osa ekaluokkalaisista pärjäsi hienosti itsekseen, osa tarvitsi aikuisen tukea. Oppilaat myös neuvoivat toisiaan ja siirtyivät kehoituksestani työskentelemään pareittain. Koodit myös monipuolistuivat. Sai valita esimerkiksi, että jokin komentosarja toistuu viisi kertaa. Tai jotain tehdään, kunnes vaikkapa kukka löytyy.


Vaikka en siitä nyt puhunutkaan oppilaille, saa sivustolla valitut käskyt näkymään myös koodina:

 
Ykköset yllättivät minut täysin. Moni ennätti tasolle 14 tai 15. Siellä tosin koodaus oli jo haastavaa ekaluokkaiselle. Harjoittelun myötä se kyllä onnistuisi varmasti jokaiselta. Erittäin hyvä tunti!

 
Minulla opettajana on tunne, etten ennättänyt tutustua läheskään tarpeeksi tähän sivustoon! Mitähän kaikkea sieltä vielä avautuukaan, kunhan katson tarkemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti