keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Saarella-peli ja uusi kirjainvideo!


Jälleen todella mainio keskiviikon aloitus ekaluokkalaisten tvt-tunnin myötä. Meillä on mahtavia ykkösiä!
 
Tämän viikon "kirjainoppilaat" Kiira ja Tuure lähtivät resurssiopettajamme Leenan kanssa kuvaamaan u-kirjaimella alkavia asioita. Me opettajat olimme tuoneet kotoamme mm. uimavarusteita ja löysin meiltä hienon uistimenkin. Myös lapset ideoivat itse hienosti.
 
 
Muiden kanssa aloimme pelata Saarella-peliä. Pelin luojat olivat viime lukuvuonna käsittääkseni alunperin arvelleet, että peli soveltuu suunnilleen kolmos-nelosista ylöspäin. Tämä oppitunti todisti jälleen tämän luulon vääräksi. Ykköset olivat todella taitavia!


 
Minä loin pelin. Olin jo etukäteen käynyt laittamassa jokaisen koneen näytölle Saarella-pelin pikakuvakkeen, jota klikkaamalla lapset saivat sen auki. Ennen koneille siirtymistä olin näyttänyt valkokankaalla mitä alussa pitää tehdä ja Suomen lipun valinta kielen mukaan sujui lennossa. Pelin numeroksi sattui joku sataluku, joten sen kanssa oltiin kieli keskellä suuta. Toinen toisiaan neuvoen kaikki ekaluokkalaiset saivat kuitenkin liityttyä peliin ja minä käynnistin sen.
 
Tässä vaiheessa kuvaajat saapuivat jo takaisin luokkaan. He katsoivat vähän kaihoisasti muiden pelaamista, mutta rauhoittuivat, kun kerroin meidän kyllä palaavan Saarelle myöhemminkin.
 
U-videon editointi alkoi. Nämä ykköset osasivat kirjoittaa hienosti sanat kuvien päälle. He myös, jälleen, oppivat ihan saman tien, miten editointi käytännössä sujuu. 

 
Saarella-pelissä kuukaudet etenivät. Ekaluokkalaiset, jotka siis pelasivat ensimmäistä kertaa ikinä, oppivat nopeasti oikeat toimenpiteet. He tarkkailivat ruoan määrää, hoksasivat, että puuta tai kiveä tarvitaan enemmän, kävivät koulussa jne. Minä pelasin oman pöytäni koneella omaa peliäni, jonka kuitenkin pyynnöstäni otti haltuunsa kyyditysten vuoksi luokassa ollut oma nelosluokkalaiseni. Hän toimi hienosti apulaisenani.

 
Osa pelasi yksin, osa pareittain. Koneita on 11, joista yksi oli siis tällä kertaa minun käytössäni. Monilla tvt-tunneilla silläkin koneella on joku oppilaista. Pareittain työskentely on monesti erittäin hyvä työtapa, enkä sen vuoksi osaa kauheasti harmitella, ettei laitteita ole enempää. 


Editointi eteni. Opettaja sai katsella ylpeänä, kun lapset kirjoittivat itsenäisesti.
 


Kun Saarella-peli päättyi kestettyään sen normaalin puolisen tuntia, kehoitin ykkösiä klikkaamaan näytöllä MollaABC-pelin kuvaketta ja harjoittelemaan lopputunnin ajan haluamiaan kirjaimia. Useimmat aloittivat tämän viikon kirjaimesta u.

 
Saamme kevääksi käyttöömme naapurikoulun kanssa yhteiset iPad minit, 12 kappaletta. Niillä tämänkin sovelluksen käyttäminen olisi mukavampaa. Mutta onnistuu se kirjainmuodon etsiminen myös hiirellä. 


Yhdessä työskentelevät ekaluokkalaiset auttoivat toisiaan esimerkillisesti.

 
 Ja tässä on nyt tämän viikon kirjainvideo:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti